Lokale gastronomiczne przyjmują dziennie nawet setki klientów. Podczas przygotowywania zamawianych przez nich potraw i zmywania naczyń zużywa się wiele litrów wody. Goście oraz obsługa korzystają także z toalet, co również zwiększa produkcję ścieków. Najnowsze dyrektywy zalecają zmiany w sposobie prowadzenia takich miejsc, tak by były bardziej ekologiczne. Z tego względu coraz powszechniejsze stają się biologiczne oczyszczalnie dla restauracji. Są nie tylko zgodne z wszelkimi normami czy wymogami, ale dodatkowo pozwalają sporo zaoszczędzić na rachunkach.

Jak działają oczyszczalnie dla restauracji?

Wbrew pozorom ekologiczne oczyszczalnie dla restauracji działają w bardzo prosty sposób. Głównym elementem takiego systemu jest monolityczny zbiornik umiejscowiony pod ziemią w pobliżu lokalu, do którego trafiają ścieki. Nieczystości są w nim oczyszczane za pomocą bakterii tlenowych, które znajdują się w ściekach. Odpady zostają zredukowane do zwody drugiej klasy czystości, którą przy korzystnych warunkach możemy rozsączyć w ziemi, lub odprowadzić do wylotu jakim jest ciek wodny. Jest to całkowicie bezpieczne dla środowiska i otoczenia – roślin, zwierząt oraz ludzi.

Gotowe systemy dostępne w naszej ofercie są instalacjami najwyższej jakości, od renomowanych producentów. Każda oczyszczalnia spełnia normę Rozporządzenie Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej z dnia 12 lipca 2019 r. w sprawie substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska wodnego oraz warunków, jakie należy spełnić przy wprowadzaniu do wód lub do ziemi ścieków, a także przy odprowadzaniu wód opadowych lub roztopowych do wód lub do urządzeń wodnych. Oczyszczalnie dla restauracji są wydajne, praktycznie bezawaryjne, a do tego zupełnie nieproblematyczne w obsłudze czy konserwacji. Nie powodują także żadnych negatywnych skutków ubocznych, takich jak np. nieprzyjemny zapach czy rozmoczenie ziemi.

Jakie korzyści daje oczyszczalnia dla restauracji?

Ekologicznie prowadzona restauracja to przede wszystkim korzyść dla wszystkich, żyjących w zanieczyszczanym przez nas środowisku. Zasygnalizowanie faktu, że prowadzi się lokal z takimi rozwiązaniami może także potencjalnie zachęcić nowych klientów, szczególnie starających się prowadzić ekologiczny styl życia. Najbardziej bezpośrednią korzyścią jaką daje instalacja biologicznej oczyszczalni dla restauracji jest jednak ogromna oszczędność na rachunkach. W porównaniu z tradycyjnym szambem roczne koszty utrzymania są nawet do kilkunastu razy niższe!

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą! Zaproponujemy najlepsze rozwiązanie, zaplanujemy realizację oraz kompleksowo zajmiemy się instalacją. Skontaktuj się z nami by uzyskać wstępną wycenę oraz odpowiedzi na wszystkie pytania!